Samya Ghilane

Samya Ghilane (1991) studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds haar afstuderen is zij actief op toneel, televisie en films.

Tijdens haar opleiding liep ze onder andere stage bij gezelschappen als Theater Utrecht en Abat- toir Fermé en deed ze onderzoek onder leiding van Carlos García Estévez naar masker theater in Parijs.

In haar eindjaar maakte zij de afstudeersolo Index: waar ik straks was onder begeleiding van Tijdelijke Samenscholing actrice Carole van Ditshuyzen. Deze persoonlijke vertelling van een kleindochter over haar Joodse grootmoeder bleek een succes. Zij speelde de voorstelling voor het festival Theater na de Dam en reisde er vervolgens mee naar Marokko, het geboorteland van haar vader.

Sam is niet alleen opgeleid tot actrice, maar richt zich daarnaast ook op zang. In 2018 zong en speelde zij in Soof de Musical naar de gelijknamige film.

Haar meest recente productie behoort tot het project De Onvertelde stad van productiehuis Frascati. Onder regie van Hanna Timmers speelde zij op locatie in Nieuw west meerdere ‘afleveringen’ gedurende 2018/2019.

Op het witte scherm was Sam te zien in de korte film Leila waarin zij de titelrol vertolkte. De film werd verkozen tot beste film op de 30 days filmcompetitie.

Daarnaast was zij op scherm te zien in o.a. Van God los, CMC2, Mees Kees en Oogappels.

Op dit moment schrijft zij een boek naar aanleiding van haar theatervoorstelling bij uitgeverij Querido.